Wie ben ik?

Mijn naam is Evelien, mama van een dreumes. Toen ik in verwachting was, besloot ik wasbare luiers te willen proberen. Vrienden waarschuwden me dat ik dit niet lang vol zou houden. Ik besloot het wel te zien. De jungle aan info waar je vervolgens doorheen moet, is groots. Al die verschillende systemen, merken en meningen. Ik bekeek filmpjes en besloot een pakket all-in-ones van iemand over te nemen in one-size.

Later bleek op de zwangerschapsecho’s dat mijn baby aan de kleine kant zou zijn en het lang zou duren voor hij in de luiers zou passen. Toen heb ik toch maar wat newbornluiers erbij gekocht. Best spannend, want dit was duur voor iets waarvan ik niet wist of het me wel ging bevallen. Ik had twee verschillende merken gekocht. Met prachtige patronen. Één van die merken was Elskbar. Toen onze baby eenmaal geboren was, was hij inderdaad enorm klein en mager. Ik was verliefd op de printjes en looks van de wasbare luiers die we gebruikten en was het meest tevreden over de Elskbars die we uiteindelijk 5,5 maand gebruikt hebben. Na de 4 maanden moest er bijgeboosterd worden, omdat ons zoontje grotere plasjes deed, maar we waren zeer tevreden over het product. Wij legden dan gewoon een hydrofiel washandje achter de inlegger. Als ik geen newbornluiers in huis had gehad, had ik het wasbaar luieren waarschijnlijk nooit doorgezet.

Mijn kind 5 maanden oud, in Modern Cloth Nappies OneSize

Na 6 maanden bleek ons kindje nog niet in de one-size luiers te passen die ik gekocht had, die volgens de fabrikant al vanaf 3,5 tot 4kg mooi had moeten zitten. Gelukkig kocht ik daarvoor al Modern Cloth Nappies en pocketluiers van een ander merk die wel pasten. Zie de foto hieronder van ons kindje toen hij 5 maanden oud was, in Modern Cloth Nappies. Voor mij was het belangrijk dat de luiers slank vielen en mooie printjes hadden. Dat ik hem dan wat vaker moet verschonen (om de 3 uur) vind ik prima. Daarom koos ik zelf niet voor tweedelige luiers na de newbornfase. Ook mijn man had geen zin in onnodig geworstel op de verschoontafel. Ik begrijp wel dat anderen dit wel doen, als ze de absorptie belangrijker vinden en minder vaak willen verschonen.

Na de newbornfase

Mijn mening over wasbaar luieren

We hebben inmiddels ontelbare poepexplosies voorkomen, doordat we wasbaar gebruiken (en dit ook meteen gemerkt toen we op vakantie wel wegwerp gebruikten). Zeker omdat ons kindje pas vaste drollen kreeg toen hij 12 maanden was en best vaak poepte (sorry voor de expliciteit).
En die wasjes? Die vallen me eigenlijk heel erg mee. Ik was twee keer per week de wasbare luiers, samen met andere was die op hoge temperatuur mag, zoals: ondergoed, sokken, hydrofiele doeken, enz. Uiteindelijk is dat één extra was in de week t.o.v. wegwerpluiers gebruiken. En ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd geniet van mooie babykleertjes ophangen en opvouwen, zo ook van de luiers. Het is nu twee keer gebeurd dat bij een bepaald type luiers, we ineens toch natte kleding hebben, omdat de luiers door het groeien van de blaas van onze baby toe zijn aan extra absorptie. Dit is dan makkelijk en goedkoop op te lossen met een extra booster en ik wist dat dat erbij hoorde, als je aan pocketluiers of all-in-ones begint. Toch sta ik nog steeds achter deze keuze. ‘s Nachts hebben we het een tijd nog gered met extra bijboosteren in de all-in-ones, maar dat kan inmiddels echt niet meer. Speciale tweedelige nachtluiers of wegwerpluiers gebruiken is dan echt een must en werkt prima. Nachtluiers kun je eventueel ook bij ons kopen.


Veel mensen ervaren de drempel als vrij hoog om in de wasbare luiers te stappen. Ik wil wasbaar luieren promoten en mensen helpen de luiers uit te proberen en kennis te maken. Juist in de fase waarin dit het makkelijkst gaat. Als je een baby krijgt is alles toch al nieuw en is een ouder (meestal een moeder) vaak maanden thuis. Het zou zonde zijn om dan juist pas na deze fase te starten als de hectiek in het leven als ouders toeneemt. De aanschafprijs t.o.v. de korte periode waarin een baby in dit maatje past zijn niet in verhouding tot elkaar. Daarnaast geloof ik in hergebruik.

Ik wil graag bijdragen aan het reduceren van de afvalberg en het milieu een handje helpen

Waarom ben ik dit bedrijf begonnen?